Femke, Dokter Belanda Penyelamat Maskot Jakarta

>>SOSOK

liputan6.com

Liputan6.com, Jakarta: Dari tahun ke tahun, populasi sejumlah satwa atau hewan terus mengalami penurunan. Bukan saja karena diburu orang yang tidak bertanggung jawab. Namun karena habitat hidup satwa tersebut mulai tergeser oleh peningkatan jumlah penduduk.

Satwa yang makin sulit ditemui salah satunya adalah elang bondol. Harganya yang makin mahal, menjadi salah satu daya tarik perburuan satwa langka ini. Sebagai maskot DKI Jakarta, namun tak pernah terlihat elang bondol yang terbang bebas di langit Ibu Kota.

Karena ancaman kepunahan itu, Pusat Penyelamat Satwa terdorong menyelamatkan maskot Jakarta ini. Pulau Kotok di Kepulauan Seribu merupakan tempat bagi program konservasi dan rehabilitasi elang bondol. Hasil sitaan atau tangkapan akan dilepaskan di pulau itu. Continue reading

Maskot DKI Jakarta dalam sebuah Foto

Banyak Negara yang menggunakan satwa liar sebagai Simbol. Indonesia menggunakan Elang Jawa Spizaetus bartelsi sebagai Lambang Negara dengan di tetapkanya jenis tersebut sebagai satwa nasional karena kemiripanya dengan “Garuda” pada era pemerintahan Presiden Soeharto. Amerika yang menggunakan Bald Eagle sebagai lambang negara.

Raptor merupakan jenis burung yang mempunyai kasta tertinggi dalam sebuah rantai makanan di anggap sebagai jenis burung yang mempunyai karisma. Ups! ternyata bukan hanya karena elang itu terlihat sangat gagah jika dilihat dari bentuknya. Mempunyai paruh yang tajam, kaki yang kuat dan kuku yang tajam terlihat sangar dan tak jarang bisa menyebabkan luka jika tak hati-hati ketika memegangnya. Continue reading

Cerita foto si elang bondol muda dengan nama JALU

Rabu, 2009 Juni 17

Tiba-tiba saya jadi kepingin buka-buka file yang ada di backup-an CD. Beberapa CD yang saya buka isinya cuma file yang menumpuk dalam setiap folder dengan nama yang berbeda-beda. Ada CD-R warna hijau dengan tulisan Gambar. Buru-buru saya buka CD itu dan ternyata isinya foto semua dan salah satu folder didalam CD itu isinya foto Elang Bondol(Haliastur indus) muda dengan wing marker ada di sayap kirinya. Langsung saya cek di propertisnya,.. Wow,… ini foto dari tahun 2005 dan ternyata elang ini elang yang dulu saya urus ketika masih bulu halus dan akhirnya bisa dilepasliarkan kembali pada Tanggal 8 Agustus 2005 bersama 7 ekor lainya. Yang menjadi istimewa buat saya adalah elang yang dilepas secara seremonial oleh Menteri Kehutanan MS. Kaban ini adalah salah satu dari 5 ekor anakan elang bondol yang saya urus setelah berhasil di selamatkan Balai Karantina Hewan dari percobaan penyelundupan satwa ke Korea.
Waktu itu, ketika baru datang ke PPS dimana saya bekerja elang ini masih berbulu halus dan makan pun ia harus di suapin dengan potongan ikan yang kecil-kecil. Setelah beberapa minggu dalam penanganan saya dan teman saya, si elang yang saya kasih nama si JALU ini pun tumbuh dengan bulu-bulu yang menutupi tubuhnya dan mulai mau makan sendiri. Setelah ia bisa makan sendiri akhirnya diapun dimasukan kedalam kandang yang lebih besar sehingga dia juga bisa belajar terbang.
Hari-hari terus berlalu dan sampai pada akhirnya si jalu harus dipindah ke sebuah Pulau di Kepulauan Seribu yaitu Pulau Kotok Besar untuk dilakukan rehabilitasi. Dalam masa rehabilitasi, kondisinya kadang naik turun terutama untuk perilakunya. Yang sedari kecil ia makan di suapin, maka ketika didalam pusat rehabilitasi dia harus bisa menangkap mangsanya sendiri.
Akhirnya setelah sekitar 4 bulan berada dalam pusat rehabilitasi akhirnya si Jalu pun bisa dilepasliarkan. Tepat pada tanggal 8 Agustus 2005 si Jalu dan teman-temannya pun dilepasliarkan kembali.
Perasaan bahagia dan senyum keberhasilan yang ada pada saat itu. Ternyata usaha saya dan teman-teman tidak sia-sia. Tapi, setelah dilepasliarkan ternyata dia masih saja membuat ulah. Dua mingguan setelah dilepasliarkan dia membuat ulah dengan menyambar tangan si pemilik Pulau. Terang saja si pemilik pulau merasa geram dengan perilaku si Jalu yang membahayakan itu. Si pemilik pulau minta dia di tangkap dan di masukan lagi ke kandang. Akhirnya setelah melalui diskusi tim maka si Jalu di tangkap dan dimasukan lagi ke kandang. Si jalu kembali menjalani proses rehabilitasi.
Sekitar satu bulan lebih si Jalu berada di dalam kandang rehabilitasi dan setelah di rasa cukup bagus maka dia kemabli dilepasliarkan. Begitu kandang dibuka dia pun langsung terbang berputar-putar di atas kandang.
Pada pelpasan dia yang kedua, si Jalu hanya sempat teramati dua hari. Hari ketiga dia sudah menghilang dan ternyata kami mendapat informasi kalau si jalu berada di pulau lain sedang bebrburu mangsanya. wow,… its amazing!,.. pikirku,..

Dan akhirnya si jalu pun di nyatakan berhasil dan sukses dalam proses pengembaliannya ke alam,…

Brahminy Kite

Brahminy Kite
Haliastur indus

 Status: Lower risk

Population Trend: Stable.

Other Names: Red-backed Kite, Rufous Eagle, Rufous-backed Kite, White-headed Fish Eagle, White-headed Kite, White-headed Sea-eagle.

Distribution: Australasian/Indomalayan/Palearctic. Indian subcontinent (except for dry northwest) to southern CHINA south through Southeast Asia, Malay Peninsula, PHILIPPINES, SULAWESI, SOLOMON ISLANDS, SUNDAS, and NEW GUINEA to AUSTRALIA.

 Additional details on Distribution:

United Arab Emirates: Single birds recorded in April and October 1986 and two from December 1986 to the end of January 1987 in Dubai were possibly of captive origin (Richardson 1990).

Nepal: Uncommon resident, occurring most frequently in the eastern lowlands up to about 360 m, sometime higher (Kathmandu Valley and Pokhara), especially in summer. Local movements in response to changing water conditions (Inskipp and Inskipp 1991).

Bhutan: Rare resident, confined to border areas (Samtse District) (Spierenburg 2005).

Tibet: Ludlow (1950) reported one recorded by Sherriff in March 1945, but it was not found in the Lhasa area by Lang et al. (2007) during winters from 1988 to 2004.

China: Very rare resident in western and southwestern parts of Yunnan Province (Weizhi 2006).

Hong Kong: There are six records, all between 1987 and 1990. Some of these birds may have nested (Carey et al. 2001).

Thailand: The population density is depressed everywhere in Thailand (Wells 1999).

Malay Peninsula: Regular and common resident on mangrove coasts, with the modern center of distribution in Melaka and Johor Straits and associated estuaries south from Penang to Singapore (Wells 1999). Much scarcer along most of the east coast or more than a few kilometers inland from all of the coast and estuaries; a few pairs still occur in greater Kuala Lumpur (Wells op cit.). Although Deignan (1963) recognized the heavily marked indus along the northeastern coast south to Pattani and finer marked intermedius farther south, Wells (op cit.) felt that the great variation in the characters defining the races in peninsular birds made it better to treat the region as an area of integradation between the two forms. Common resident at low elevations in coastal districts and offshore islands south to Singapore. Very common at harbors and fishing villages and occurs in Kuala Lumpur (Jeyarajasingam and Pearson 1999).

Philippines: Common resident (intermedius), usually found in the lowlands, but recorded over 1,500 m above montane forest. Recorded from nearly 60 major islands (Kennedy et al. 2000).

Sumatra: Common resident (intermedius) along coasts and rivers up to about 300 m and also at large inland lakes (van Marle and Voous 1988).

Sumba: Along with the Moluccan Kestrel, this is the most common raptor on Sumba (Olsen and Trost 20076).

Sabah: Probably the commonest raptor in Sabah, resident throughout in open, lower elevational areas from sea level to 1,000 m (Sheldon et al. 2001).

Vanuatu:: Two sight records (Bregulla 1992).

Wallacea: Common resident, ubiquitous in coastal areas, and occurring inland along roads and waterways, around lakes and openings in forest, and occasionally in montane forest. Occurs from sea level to 2,400 (Sulawesi), 1,200 (Seram), 2,400 m (Lombok), 1,000 m (Sumbawa), 1,600 m (Flores), 1,000+ m (Sumba), and 1,100 m (Timor). Two races occur, intermedius in Sulawesi and the islands to the west and south, and girrenera on the Moluccan Islands to the north and east (Coates and Bishop 1997).

Solomon Islands: Common breeding bird throughout the Solomons (Doughty et al. 1999). The endemic race (flavirostris) occurs up to at least 800 m on Bougainville (Hadden 2004). Resident throughout the Solomons, including Buka, Bougainville, Choiseul, Isabel, New Georgia, Guadalcanal, Malaita, Makira, and smaller islands (Steadman 2006).

Vanuatu: Scarce wanderer (Doughty et al. 1999).

Bismarck Archipelago: Resident (girrenera) on all of the larger and many of the lesser islands of the Bismarcks and the Admiralties (Coates 1985, Steadman 2006).

New Guinea: Found throughout the mainland from sea level to 2,300 m and on numerous islands (Coates 1985, Steadman 2006). Widespread and fairly common resident (girrenera) from sea level to 1,800 m, rarely to 2,700 m (Coates 2001).

Australia: Common resident (girrenera) along tropical and warm temperate beaches and estuaries and subcoastal wetlands and offshore islands north of about 28ºS in the east and 22ºS in the west (Olsen 1995). Widespread and common to abundant around the northern Australian coast from about Shark Bay in the west to the Hunter River in the East, with occasional vagrants further south (Debus 1998).

 

Subspecies: 4 races. H. i. flavirostris: SOLOMON ISLANDS; H. i. girrenera: MOLUCCAS, NEW GUINEA, Bismarck Archipelago, and AUSTRALIA; H. i. indus: PAKISTAN, INDIA, and SRI LANKA through southeastern ASIA to southern CHINA; H. i. intermedius: Malay Peninsula, GREATER and LESSER SUNDAS, SULAWESI, PHILIPPINES, and SULA ISLANDS.

Taxonomy: Placed in the genus Milvus by Amadon (1978), but the molecular studies of Lerner and Mindell (2005) did not support such an arrangement. Instead, this genus appears to share a sister relationship with the sea eagles, Haliaeetus.

Movements: Partial migrant, with juveniles dispersing from the breeding areas (Bildstein 2006). Individuals arriving in Torres Strait in winter are probably dispersing juveniles (Draffon et al. 1983).

Habitat and Habits: In Australia, it occurs in coastal areas, estuaries, wetlands, rivers, swamps, and clearings, often hunting over forest canopy (Debus 1998). Coates (1985) described the preferred habitat in New Guinea as the vicinity of water, including coastal areas, swamps, and rivers, and forest clearings, forest edges, gardens, and savanna. Patrols coastlines, roads, and rivers (Coates and Bishop 1997). When it is not soaring, it spends its time on exposed perches in trees. Usually occurs singly or in pairs, but also in small family groups. It does not usually form large flocks like some kite species (Olsen 1995), although it sometimes roosts communally, rarely in groups reaching three figures (Wells 1999).

Additional details on Habitat and Habits:

China: In Yunnan Province, it is found in open country and wetlands in tropical and subtropical areas (Weizhi 2006). Sometimes perches in tall fig trees near human habitations, usually occurring in singles or pairs (Weizhi op cit.).

Malay Peninsula: Occurs in large estuaries and low-relief coasts with broad, muddy, mangrove-backed intertidal flats, and within that zone, busy harbors, fish-processing sites, and waterfront settlements attract them, but their dependence on wetlands has ensured that they have not become urban scavengers (Wells 1999). They also forage in larger expanses of subcoastal paddyland at all crop stages, especially between harvest and early flooding, and further inland, they occur in natural marshland and ex-dredge mine land, loafing in nearby casuarina and tembusu trees (Wells op cit.).

Indonesia: On Sumba, it is usually seen over open areas, but also hunts in and over forest, and occurs in virtually all habitats, including coastal, upland, cropland, and urban (Olsen and Trost 2007).

Sabah: Occurs along the coast and at beaches, harbors, mangroves, river edges, agricultural plantations, and logged forests (Sheldon et al. 2001).

Food and Feeding Behavior: Has a diverse diet, including small birds, fish, and insects, which it snatches from the surface of water or from foliage (Coates 2001). Soars low, searching mudflats, beaches, and harbors for small prey and scraps, exposed or washed up by the tide, which it snatches in flight (Olsen 1995) and often eats directly, while soaring. Regularly scavenges around harbors and trash dumps (Coates and Bishop 1997). It is attracted to grassland fires, taking easily caught prey such as young birds, amphibians, and carrion, including floating or stranded fish and snakes, and it also kleptoparasitizes conspecifics and other raptors up to the size of White-bellied Fish Eagles (Wells 1999).

Additional details on Food and Feeding:

China: Feeds on frogs, fish, rodents and insects in Yunnan Province (Weizhi 2006).

Malay Peninsula: Forages by quartering 20-50 m high over water, low-tide mudflats, emptying fish ponds, wet agricultural fields, and commonly patrols open-ground shorebird roosts, probably on the lookout for weaker birds (Wells 1999). Competes with other raptors for rat carcasses after poison-baiting of harvested paddyland (Wells op cit.). Also takes swarming termites on the wing, which are snatched with the feet (Edgar 1947).

Indonesia: In central Sumba, this species is a dietary generalist, feeing on birds, insects, mammals, reptiles, and carrion (Olsen and Trost 2007).

Sabah: Feeds on snakes, lizards, insects, birds, crabs, and fish (Sheldon et al. 2001). They capture swarming ants and termites on the wing (D.M. Batchelor fide Sheldon et al. 2001) and have been observed eating sea turtle hatchlings (de Silva and Chong 1974).

New Guinea: Does not scavenge as much in New Guinea as in some other regions, although it does patrol roads to some extent, and its diet includes insects caught on the wing, grasshoppers, crickets, spiders, lizards, frogs, small snakes, mice, and crabs (Coates 1985). Much of the prey is snatched up in passing, and it is adept at snatching fish from just below the water surface (Coates op cit.). Bell (1971) saw one snatch a small honeyeater from a coconut palm, Coates (op cit.) saw one swoop unsuccessfully on a tree full of Rainbow Bee Eaters, but he did not think that this species preys often on birds, since the local people do not regard it as a threat to chickens.

Australia: Feeds on large carcasses, road kills, mammals, birds, fish, reptiles, amphibians, crustaceans, arthropods, shellfish, cuttlefish, and offal (Debus 1998). It forages by quartering and high soaring, or still-hunting from a prominent perch, or sometimes searches on the ground, and it also seizes prey in a glide or dive that might become a short chase, hawks flying insects, snatches prey from the tree canopy and water surfaces (without submerging), and robs other predators (Debus op cit.). It occasionally takes live fish from water, but it has rather weak feet (Olsen 1995). The male of a breeding pair in New South Wales brought crabs and fish to the nest and was also observed capturing a Noisy Miner (Manorina melanocephala) (Lutter et al. 2006).

Breeding: Pairs nest solitarily, although adjacent pairs may be only 100 m apart in different trees (Wells 1999). The nest is a large platform of sticks lined with twigs, bark, leaves, and dung, and placed 2-30 m above the ground in a prominent fork of a tall tree, usually on a forested slope providing a view of the surroundings (Debus 1998, Kennedy et al. 2000). In Malaysia, nests are lined with a pan of dry mud (Wells op cit.). The same nests are used in successive years and become larger with the addition of new material. Clutch size is 1-3 eggs, which are white with small brown spots. Incubation lasts about 35 days, and the nestling period is 50-56 days (Debus 1998). Usually, only one young fledges, but sometimes there are successful broods of two or three. The period of dependence after fledging lasts up to two months (Debus 1op cit.).

Breeding phenology:

China: Breeds from March to May in Yunnan Province (Weizhi 2006).
Malay Peninsula: Nest building, attendance at nests, and copulation during late October-March, mostly in November-December, eggs are laid and incubation commences in December-March and also mid-June, and chicks have been recorded in all months from January to mid-August, but with most activity in the first half of the season (Edgar 1933, Madoc 1956, Wells 1990).
Sabah: D.M. Batchelor (fide Sheldon et al. 2001) observed a nest with one egg near the mouth of the Bondawan River in January 1962, but thought from other observations that the main breeding season occurred earlier than January.
New Guinea: A recently completed nest was found by Coates (1985) on 26 June in the Trans-Vanapa area in the mid-dry season. It was located 25 m above the ground in a fork of a nearly horizontal limb of a tree in a partly cleared garden area. The nest was completed in late July, and an adult was observed incubating on 8 August. A single fledged young was seen perched next to the nest in late November. Other nests have been reported in the Port Moresby area in September and October and in New Britain in June (Coates op cit.). A nest with one large young was seen on Emira Island, New Ireland Province, in late May (Silva 1975). Recently fledged young have been seen at Tabubil in the OK Tedi area in October and at Baiyer River in August (Coates op cit.).
Australia: Laying takes place in the dry season in the tropics and late winter to spring in the subtropics (Debus 1998).

Nest sites:

China: Builds a nest in large trees in Yunnan Province (Weizhi 2006).
Malay Peninsula: Nests are typically in a living emergent tree in mangrove forests along the coast and in casuarina or tembusu (Fagraea fragrans) trees where inland nesting occurs, including in gardens (Wells 1999). Nests in trees in swampy areas are sometimes as low as 5-6 m of the ground, while those on dry land are rarely below 20-25 m. Within the tree, the location varies from an interior fork in the leafiest part of the crown to a dead prong. A pair at Kapar, Selangor built a nest on the flat top of an electricity pylon in November 1993, probably the first record of a non-tree site for this species (Wells op cit.).
Sabah: The nest found by D. Batchelor (fide Sheldon et al. 2001) was 15 m high in a jungle tree, and a nest reported by Sharpe (1879) was “found high in a tree.”

Clutch size:

China: 2-3 eggs in Yunnan Province (Weizhi 2006).
Malay Peninsula: 2 eggs (Wells 1999).
Philippines: 2-3 eggs (Kennedy et al. op cit.).
Sabah: Nests reported by Sharpe (1879) and D. Batchelor (in Sheldon et al. 2001) each contained a single egg.
New Guinea: 1-3 eggs (Coates 1985).
Australia: 1 or 2 eggs (Debus 1998).

Egg descriptions:

Malay Peninsula: Chalky, glossless, dirty white, some with sparse, reddish-brown squiggles and dots; shape elliptical (Wells 1990).
Sabah: An egg was described by Sharpe (1879) as “dull white,” and one in the nest found by Batchelor (Sheldon et al. 2001) was white, speckled with rust.

Egg measurements:

Malay Peninsula: 52.0 x 40.6 mm and 53.0 x 41.1 mm (n = 2) (Wells 1990).
Sabah: Sharpe (1879) gave the measurements of an egg as 1.95 x 1.4 in. (= 49.5 x 35.6 mm).

Conservation: Generally common throughout its extensive range. Categorized globally as a species of “Least Concern” by BirdLife International (2007).
China: Second Class Important Protected Bird in China (Weizhi 2006).

Thailand: Wells (1999) noted that this species is scarce in Thailand, where it is negatively affected by hunting (Wells 1999).

Malay Peninsula: The abundance of this species is linked to mangroves, and any loss of this habitat affects them negatively (Wells 1999). In some villages, the young are taken as pets and may account for the scarcity of the species in what seems to be ideal habitat (Wells op cit.).

Australia: According to Olsen (1995), the Australian population has decreased slightly. This species once occurred in New South Wales as far south as Sydney, but it has apparently not occurred there since the beginning of the 20th century. The range now extends only to the extreme northeastern corner of the state (Olsen op cit.). Debus (1998) noted that this species benefits from extra food provided by humans in the form of carrion and refuse. However, its range contracted in eastern Australia, where eggshell thickness was reduced during the period of DDT use, and the population is also affected by habitat disturbance (Debus op cit.).

Important References:
Coates, B.J. 1985. The birds of Papua New Guinea, including the Bismarck
Archipelago and Bougainville. Vol. 1. Non-passerines. Dove Publications,
Alderley, Queensland, Australia.
Debus, S.J.S. 1994. Brahminy Kite. P. 119 in del Hoyo, J., A. Elliott, and
J. Sargatal (eds.), Handbook of birds of the world. Vol. 2. New World
vultures to guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona, Spain.
Debus, S. 1998. The birds of prey of Australia: a field guide. Oxford
University Press, Melbourne.
Lerner, H.R., and D.P. Mindell. 2005. Phylogeny of eagles, Old World
vultures, and other Accipitridae based on nuclear and mitochondrial DNA.
Molecular Phylogenetics and Evolution 37:327-346.
Marchant, S., and P. Higgins (eds.). Handbook of Australian, New Zealand,
and Antarctic birds. Vol. 2. Raptors to lapwings. Oxford University Press,
Melbourne, Australia.
Olsen, P. 1995. Australian birds of prey. John Hopkins University Press,
Baltimore, MD.
Wells, D.R. 1999. The birds of the Thai-Malay Peninsula, covering Burma
and Thailand south of the eleventh parallel, Peninsular Malaysia and
Singapore. Volume One. Non-passerines. Academic Press, San Diego, CA.
Wink, M., and H. Sauer-Gürth. 2000. Advances in molecular systematics of
African raptors. Pp. 135-147 in R.D. Chancellor and B.-U. Meyburg (eds.),
Raptors at risk. World Working Group on Birds of Prey, Berlin, and Hancock
House, Surrey, British Columbia, Canada.

sumber; http://www.globalraptors.org

Elang Bondol Di Kepulauan Seribu Terancam

Elang Bondol

Benua asia dihuni sekitar 90 jenis raptor dan sekitar 71 (Sukmantoro, et al,2007) jenis raptor diurnal berada di indonesia dan sekitar 15 jenis merupakan jenis yang endemeiuk di Indonesia bahkan beberapa jenis adalah endemik pulau, seperti Elang Jawa(Spizaetus bartelsi). Semua jenis raptor diurnal dilindungi peraturan negara, misalnya oleh undang-undang No. 5 tahun 1990, tentang konservasi sumber daya alam dan ekosistemnya serta PP 7 dan 8.

Tentang Elang Bondol

sub species;

Elang bondol terbagi menjadi 4 sub species yaitu: H.i.flavirostris. Pulau solomon H.i girenera, MOLUCCAS, NEW GUINEA, Bismarck Archipelago, and AUSTRALIA; H. i. indus: PAKISTAN, INDIA, and SRI LANKA through southeastern ASIA to southern CHINA; H. i. intermedius: Malay Peninsula, GREATER and LESSER SUNDAS, SULAWESI, PHILIPPINES, and SULA ISLANDS (http://www.globalraptors.org).

Elang bondol berukuran sekitar 45 cm. Elang bondol memiliki warna putih dengan coretan hitam vertical dari kepala, leher sampai perut dan coklat kepirangan pada bagian punggung sayap sampai ekor. Elang bondol memiliki kebiasaan terbang melayang-layang sambil mengintai mangsanya dan jika mangsanya sudah terlihat maka elang bondol akan langsung terbang menukik untuk mengangkap mangsanya. Individu remaja berwarna coklat dengan coreta kuning di seluruh tubuhnya. Mirip dengan Elang Paria (Milvus migrans). 

Juvenile/remaja

Penyebaran

Daerah yang biasa di kunjungi elang bondol adalah daerah rawa, sungai, muara dan kepuluan sampai dangan daerah yang ketinggianya sampai 2800mdpl( di atas permukaan laut). Di indonesia sendiri elang bondol tersebar di Sumatera, Jawa, Kalimantan dan Bali.

Berbiak

Cara berkembang biak elang bondol sama seperti halnya dengan burung-burung pemangsa lainya. Elang bondol akan membangun sarang pada pohon yang tinggi menggunakan ranting-ranting pohon yang disusun rapi. Elang bondol bertelur 2-3 butir telur tapi biasanya yang menetas dan berhasil hanya satu ekor yang akan terus di kawal sama induknya sampai bisa hidup mandiri.

Dewasa

Makanan

Elang bondol dalam mencari hal mencari makan bukan hanya buruan yang masih segar. Tapi juga akan menangkap mangsa yang sudah menjadi bangkai yang biasanya adalah ikan-ikan yang mati dan mengambang di permukaan air.Selain memakan ikan, elang bondol juga biasa memakan katak, mamalia kecil dan insecta.

Lunch

Keberadaan Elang Bondol di Kepulauan Seribu

Dari hasil survey yang dilakukan selama dua minggu hanya di temukan dua ekor elang bondol yang melintas dan itu di tempat yang berbeda(PPS Tegal Alur, 2004). Padahal jika kita datang ke tempat/habitat yang populasi elang yang masih bagus terutama untuk jenis elang bondol mereka dapat terlihat terbang berkelompok dalam jumlah banyak. Sedangkan yang ada di kepulauan seribu memang benar-benar sangat memprihatinkan. Elang bondol, burung yang menjadi maskotnya ibukota Negara keberadaannya di alam dalam ambang kepunahan. Kepakan sayapnya, lengkingan suara yang seperti merengek meminta seekor ikan untuk mengisi perut kini menunggu kata”kenangan” dan tarian indah di angkasa bak laying-layang hanya akan menjadi dongeng jika keberadan tidak ada yang peduli.

Ancaman Kepunahan

Program pemerintah dalam mensejahterakan kehidupan masyarakatnya memang kadang sering melupakan yang ada di sekelilingnya. Pembukaan pulau-pulau di kepulauan seribu untuk pemukiman otomatis akan ada penebangan-penebangan pohon yang ada di pulau. Pembukaan tempat-tempat wisata bahari juga memicu rusaknya habitat yang menjadi rumah elang bondol maupun elang yang lain. Selain rusaknya dan makin berkurangnya habitat untuk elang bondol adalah perburuan yang masih saja dilakukan. Walaupun itu bukan orang/masyarakat asli kepulauan seribu karena di kepulauan seribu yang mayoritas penghasilannya dari menjadi nelayan, setiap harinya juga banyak nelayan yang dari luar daerah. Perburuan untuk memenuhi kebutuhan pasar maupun hanya sekedar untuk dipelihara juga salah satu pemicu hilangnya keberadaan elang bondol di kepulauan seribu. Yang terakhir adalah lambanya elang bondol dalam masa berkembang biak. Elang bondol biasanya akan bertelur dua tahun sekali. Elang bondol bertelur 2-3 butir telur dan yang akan menetas biasanya satu ekor. Elang bondol akan mengasuh anaknya sampai bisa hidup mandiri. Setelah itu elang bondol akan kembali kesarang yang lama untuk kembali bertelur.

Haruskah mereka hilang tuk selamanya?

Burung-burung pemangsa adalah salah satu jenis yang perkembang biakanya lambat. Perburuan yang marak dan rusaknya habitat bagi elang bondol dan jenis elang lain adalah dari sekian banyak faktor penyebab kepunahan mereka. Peranturan pemerintah dan per undang-undangan yang sudah ada masih belum cukup untuk meredam tingginya eksploitasi terhadap burung-burung pemangsa seperti elang bondol. Kepulauan seribu termasuk daerah yang paling dekat dengan ibu kota Negara. Bahkan masih dalam wilayah DKI Jakarta. Tapi kenyataan di kalangan masyaraktnya nyaris tidak mengetahui akan hal itu. Sosialisasi yang kurang jadi satu penyebab ketidaktahuan di kalangan masyarakat. Padahal kunci utama dalam perlindungan kawasan beserta isinya adalah masuarakat sekitar yang memang tahu akan kondisi dan kebutuhan yang di perlukan.

Dewasa Tampak bawah pada saat terbang

Elang bondol yang menjadi maskot ibu kota Negara Republik Indonesia, Jakarta keberadaanya di alam nyaris punah. Bahkan di kepulauan seribu sendiri yang masih di wilayah Jakarta. Haruskah mereka punah begitu saja? Tanpa kepedulian maka tak dapat di pungkiri elang bondol akan hilang dari habitatnya untuk selamanya. Satu jenis yang menjadi kebanggaan masyarakat DKI Jakarta harusnya akan tetap lestari dan hidup bebas di alam mengaringi angkasa dan birinya langit. Bukan di kandang yang sempit yang untuk bergerak mengepakan sayap saja susah.

Pemerintah, masyarakat dan lembaga-lembaga terkait adalah pihak yang di harapkan bisa menyelamatkan mereka dan habitatnya.